SAGOBYGDEN NOMINERAD TILL UNESCO:s REGISTER 

28 juni 2017. Om oss

För första gången har Sveriges regeringen nominerat ett arbete för att trygga det immateriella kulturarvet till Unescos register över goda metodiska exempel.

För första gången har Sveriges regeringen nominerat ett arbete för att trygga det immateriella kulturarvet till Unescos register över goda metodiska exempel (”Register of good safeguarding practices”). Detta beslutade regeringen , 16/3 2017. Inom Unescos konvention om tryggandet av det immateriella kulturarvet, finns det ett register där Unesco strävar efter att lyfta fram platser där man har framgångsrikt arbetat med att trygga ett immateriellt kulturarv. Idag finns det 17 sådana platser i världen, varav endast ett finns i norden (Norge).

Nu väljer Sveriges regering att nominera Sagobygden till detta register.  I snart 30 år har den ideella föreningen Berättarnätet Kronoberg drivit Sagobygden, vars arbete syftar till att trygga och vitalisera den muntliga berättartraditionen, främst i de tre Sagobygdskommunerna Ljungby, Alvesta och Älmhult i Småland. Sagobygdens verksamhet i korthet omfattar: - Ljungby Berättarfestival, nordens äldsta årligen återkommande berättarfestival - Sagomuseet i Ljungby med en omfattande pedagogisk verksamhet - Markerade sägenplatser i Sagobygdens kommuner. 

-Vi är mycket glada över nomineringen och att regeringen värdesatt vårt mångåriga arbete med att lyfta fram det muntliga berättandet som en viktig del av vårt immateriella kulturarv, säger Per Gustavsson, en av grundarna till Berättarnätet Kronoberg.

28 juni 2017, 08.03

Dela denna sida: