Eva Andersson

Eva Andersson

1 av 12

Hyr en berättare

Sagomuseet har en lång rad bra berättare knutna till sig. Du kan hyra en berättare för en fest, ett bröllop eller kanske ett dop. Eller letar du efter en annorlunda kick-off till företaget? Våra berättare roar både barn och vuxna och kan berätta om allt mellan himmel och jord. Många av dem är också omtyckta föreläsare och lär gärna ut konsten att berätta. Ring museet så får du tips om goda berättare!

Saga Alexanderson
Saga är uppvuxen längs den slingrande grusvägen i Agunnaryd som  trampats av berättarna Mickel i Långhult och Halta-Kajsa i Ryd. Hon har  insett att hennes namn kommit att styra hennes liv utan att hon varit medveten om det, berättelserna har smygit sig in i en allt större del av hennes vardag. Är verksam som skolbibliotikarie och berättar gärna både om det som hänt och inte hänt. Saga har en en särskild förkärlek för livsberättelser, sägner och folktro runt hemmet i Dannäs.

Eva Andersson
Eva är skånska av födsel, numera bosatt på en spökherrgård i den småländska skogen. Eva har arbetar som berättarpedagog på Sagomuseet. På fullt förståelig skånska berättar Eva för alla åldrar och på de mest skiftande ställen. Evas berättande framkallar ofta trivsel, glädje och skratt men ibland också rysningar. Berättar också på engelska.

Monika Eriksson
Monika är sagoberättare och avhoppad lärare. Monika har drivit projekten "Smålands Sagoskatt" och "Berättarlust - Läslust". Monika bor i Korpalycke i Tingsryds kommun. När Monika berättar för de yngre barnen har hon svans, för det vet alla att tanter med svans kan man inte tro om allt de säger.

Per Gustavsson
Per är sagoberättare och författare. Sedan 1990 har han rest land och rike runt och berättat sina historier för barn, ungdomar och vuxna. Han uppträder ofta som den legenadariske sagoberättaren Mickel i Långhult. Per är bosatt i Bjärnum i norra Skåne. Han är ofta anlitad som inspirerande föreläsare och som ledare för berättarkurser.
www.pergustavsson.nu

Anna Lilljequist
Anna är från början etnolog och socialantroprolog. Numera driver hon den lilla ekologiska gården Tassemarken tillsammans med sin man. Anna har alltid levt med myterna, sångerna och sägnerna. Hennes berättelser kan bli både dråpliga och vemodiga och de kan också vara alldeles vardagliga. Berättar också på engelska.
www.tassemarken.nu

Karin Nilsson
Karin är etnolog och 1:e antikvarie vid Smålands Museum i Växjö, där hon ansvarar för den pedagogiska verksamheten. Karin älskar att berätta och att skapa. Som berättare försöker Karin att ge förklaringar till det ofärklarliga men det är upp till dig som lyssnar att tolka, lägga till eller dra ifrån. Berättar på engelska.

Meg Nömgård
ser sitt berättande som att "koka soppa på en spik - man tager vad man haver". De bästa ingredienserna anser hon vara lokala och internationella sagor och sägner som blandas runt och kokas upp, kryddas med folktrons traditioner och avslutningsvis toppas med historiska fakta. Meg är utbildad museolog och arbetar på Sagomuseet. Hon har guidat i många år och intagit en och annan teaterscen. Efter studier i Afrika har hon stor förkärlek till deras varma berättelser. Berättar gärna på engelska. 

Lena Pettersson
är journalist och berättare och har upptäckt att det kan vara lika omtumlande, häpnadsväckande coh fantastiskt att berätta som att lyssna. Lena berättar helst riktigt gamla historier, sagor, myter och skrönor på ett sätt som knyter samman forntid med nutid, det vardagliga och det mirakulösa, det mänskliga och det gudomliga. Berättar på engelska. 

Marina Sundström
är en berättarglad lågstadielärare med rötterna i Sunnerbo. Hon bor och arbetarsedan ett flertal år i Lagan. Marina är även guide på Sagomuseet. 

Siw Svensson
Siw är ännu en pensionerad berättarpedagog från Sagomuseet. Siw har i många år uppträtt i revyer och teateruppsättningar och kan verkligen konsten att roa sin publik. 

Bengt Göran Söderlind
Bengt-Göran arbetar som utvecklingschef i Markaryds kommun. Han är utbildad fritidspedagog och bibliotekarie och har även studerad pedagogik, informatik och drama. Bengt-Göran förvaltar den genuina småländska, folklliga berättartraditionen och är en av initiativtagarna till Ljungby Berättarfestival.

Mikael Thomasson
Mikael är berättare och pedagog, född och uppvuxen i Göteborg. Sedan slutet av 1980-talet har han arbetat med berättande både på scen och som pedagog i skola och förskola. Sedan flera år tillbaka arbetar Mikael  som berättarpedagog på Sagomuseet. Mikael blandar gärna nutid och tradition i sitt berättande.

Ellen Sjömålen
Ellen arbetar som berättarpedagog på Sagomuseet och är utbildad museipedagog. Hon berättar gärna sägner och myter ifrån svunnen tid där folktron får komma till liv. 

Tine Winther
Tine Winther har de senaste två decennierna ägnat sig åt berättande inom socialt arbete. Hon har varit aktiv i Sveriges berättarrörelse och är utbildad scenberättare på The School of Storytelling på Emerson College i England. Sedan januari 2019 arbetar Tine som berättarpedagog på Sagomuseet. Tines berättande framförs ofta med både värme och inslag av humor, och har du tur kanske något danskt också...

Dela denna sida: